dubla

Expand/Collapse
I
1. GN [ nom +cauză ] 2. GN [ ac ] 3. (fac.) GP [ (până) la +țintă ] 4. (fac.) GP [ +instrument ]

a face de două ori mai mare: Scandalul de dopaj a dublat vânzările de Meldonium în Rusia. // OTP Bank și-a dublat profitul, la 21,9 milioane lei. // Unii angajaţi ai Ministerului Justiţiei, cu ajutorul sporurilor, îşi dublau sau chiar triplau salariul din cartea de muncă.

II
V [ se ]
1. GN [ nom ] 2. (fac.) GP [ +cauză ] 3. (fac.) GP [ (până) la +țintă ] 4. (fac.) GP [ în / la +timp ]

a se face de două ori mai mare (într-o anumită perioadă de timp): Numărul islamiştilor radicalizaţi s-a dublat în Franţa, în ultimul an. // Profitul grupului Garanti România s-a dublat la nouă luni, la 26,3 milioane de euro.

III
1. GN [ nom +persoană ] 2. GN [ ac ] 3. GP [ cu ]
1. GN [ nom ] 2. GN [ ac ]
V [ se ] 1. GN [ nom +plural ] 2. GN [ ac +reciproc ] / GAdv [ reciproc ]

a face un lucru în două straturi / nivele / variante; a însoți (cu aceeași funcție); a (se) suprapune; a (se) repeta: Croitoreasa mi-a dublat fusta cu un satin negru. // Atacantul a dublat pereţii reşedinţei pentru ca mama să nu fie deranjată de petrecerile sale. // Cursul era dublat de un seminar săptămânal. // Aceste acte normative dublează legea veche a secretului de stat. // Fundașul lateral era dublat de fundașul central de lângă el. // Șoferii care fac stânga se dublează unul pe altul și se formează mai multe rânduri în intersecție, care duc la blocaje. // Există multe site-uri care deseori se dublează reciproc.

IV
1. GN [ nom +uman ] 2. GN [ ac +uman ] 3. (fac.) GP [ în +eveniment +artistic ]

a înlocui titularul unui rol: Australianul l-a dublat pe actorul Daniel Craig în filmul cu James Bond.