numi

Expand/Collapse
I
1. GN [ nom +persoană ] 2. GN [ ac ] 3. GN [ ac +nume ] / GP [ cu +nume ] / GAdv [ cum / așa ]

a pune un nume: Autorul și-a numit opera „nuvelă”. // Principele a numit templul cu un nume grecesc, Agia Sophia. // Un doctor a numit asta voluptatea băii. // Cum / așa și-a numit cățelul?

II
1. GN [ nom +persoană ] 2. GN [ ac ]

a invoca; a aminti: Grăsimile neprocesate din avocado, semințele de floarea-soarelui și migdale, ca să numesc doar câteva surse, pot reprezenta suplimentări sănătoase.

III
1. GN [ nom +persoană ] 2. GN [ ac +persoană ] 3. GN [ ac +funcție ] / GP [ în / la / pentru / drept / ca +funcție ]

a pune într-o funcție; a învesti: Iohannis l-a numit pe Sebastian Huluban consilier de stat. // Carol al II-lea l-a numit în fruntea guvernului pe Octavian Goga. // Premierul a numit un civil la Ministerul Apărării. // Partidul conservator l-a numit pentru funcția de vicepremier pe Bogdan Pascu. // Băsescu l-a numit drept premier interimar pe ministrul Justiției. // Pe patul de moarte, Traian l-a numit ca succesor pe Hadrian.

IV
V [ se ]
1. GN [ nom ] / GV [ dacă / când // +fapt ] 2. GN [ nom ] / GAdv [ cum / așa ] / GV [ / +fapt ]

a. a avea ca nume: Fluviul acesta se numește Dunăre. // Dorința de inactivitate se numește lene. // Cum se numește dacă / când / că / să iei ceva ce nu e al tău?

b. a avea ca semnificație: Dacă o semnătură se aseamănă doar ca formă, dar nu este executată de titular se numește că este contrafăcută. // Asta se numește să tatonezi terenul înainte de a încheia o afacere.