scrie

Expand/Collapse
I
1. GN [ nom +persoană ] 2. GN [ ac +text / +informație ] / GV [ +opinie / +fapt / +text ] / GV [ unde / cum… +informație ] / GV [ - +text ] / GV [ (ca) să +rezultat ] / GAdv [ așa ] 3. (fac.) GN [ dat +persoană ] / GP [ la +instituție ] 4. (fac.) GP [ +loc ] 5. (fac.) GP [ cu / la +instrument ] 6. (fac.) GP [ despre +privință ]

a. a transpune grafic un text (trimițându-l cuiva sau undeva): Ion a scris o cerere (cu pix negru / la mașină / de mână). // Copilul i-a scris bunicului o scrisoare. // Firma a scris o sesizare la minister. // Ion a scris în declarație locul în care a ascuns banii. // Maria i-a scris lui Ion, pe o bucățică de hârtie, că îl așteaptă în parc. // Secretara nu a scris în mesaj unde are loc ședința. // „Dă-mi de știre care e următoarea etapă a planului de bătaie“, i-a scris ea lui Ash. // Secretara mi-a scris pe mail să mă prezint miercuri la interviu. // Așa ai scris tu despre mama ta?

b. a nota o informație: Clientul a scris la rubrica Observații deficiențele produsului achiziționat.

II
1. GN [ nom +instrument / +uman ] 2. (fac.) GAdv [ +mod ] / GP [ +mod ]

a (putea) transpune grafic un text: Pixul acesta scrie (prea gros). // Dar scrii într-un stil foarte elegant, zise el.

III
V [ 3sg ]
1. GN [ ac ] / GV [ / (ca) să +informație ] / GV [ unde / cum… +informație ] 2. GP [ +loc ]

a se afla scris: Pe ușa vecinului scrie Dr. Ioan Moisil. // În lege scrie că declarațiile de avere se depun până în mai. // Scrie pe niște tăblițe să nu călcăm iarba. // La acest produs nu scrie cum se folosește.

IV
1. GN [ nom +uman ] 2. GP [ la / pentru / în +instituție ]

a scrie (regulat) articole sau editoriale pentru o publicație: Mihai Eminescu scria la Timpul. // Mircea Eliade a scris pentru diferite publicații. // Între cei ce scriu în coloanele destinate literaturii se numără și Pantazi Ghica.

V
V [ își ]
1. GN [ nom +uman +plural ] 2. (fac.) GN [ dat +reciproc +uman ] / GAdv [ reciproc ]

a coresponda: Ion și Maria își scriu (unul altuia / reciproc) de multă vreme.