corespunde

Expand/Collapse
I
1. GN [ nom ] 2. GN [ dat ] / GP [ cu / la ]
1. GN [ nom +plural ] 2. (fac.) GN [ dat +reciproc ] / GP [ cu / între +reciproc ]
V [ își ] 1. GN [ nom +plural ] 2. (fac.) GN [ dat +reciproc ] / GAdv [ reciproc ]

a. a se potrivi: Ochelarii nu mai corespund dioptriilor actuale. // Factura nu corespunde cu consumul real. // Reușita lui Ion corespunde aspirațiilor sale. // Chiar urmăresc știrile de pe mai multe site-uri și nu prea corespund între ele. // În cazul în care conectorul nu poate fi introdus în port relativ ușor, probabil că acestea nu își corespund.

b. a fi în legătură: Peretele camerei corespunde cu scara blocului. // Camerele corespund între ele. // Aceste texte se luminează reciproc, îşi corespund unul altuia. // Canalele interne corespund unul cu altul, cel al urechii cu cel care duce la nas.

c. a fi similar / echivalent: Funcția de contabil-șef corespunde cu cea de director. // 5 mg de substanță corespund la 5 picături. // Aceste două proverbe corespund unul altuia, exprimând prietenia româno-chineză. // Ochelarii și dioptriile actuale nu mai corespund. // Cele două epoci îşi corespund prin aceeaşi umanitate precară. // Motivele de pe partea dreaptă și stângă a unei piese corespund reciproc în fiecare detaliu.