trata

Expand/Collapse
I
1. GN [ nom +persoană ] 2. GN [ ac +animat ] 3. GP [ +mod ] / GAdv [ +mod ]

a avea o anumită atitudine față de cineva / ceva: Cancelarul Germaniei l-a tratat pe premierul român ca pe un copil de mingi. // Acest director își tratează rău subordonații. // Legile reflectă modul în care statul tratează familia.

II
1. GN [ nom +persoană / +text ] 2. GN [ ac +fapt / +temă ] 3. (fac.) GP [ +mod ] / GAdv [ +mod ]

a aborda: Televiziunea a tratat cu superficialitate / superficial incendiul din Clubul Colectiv. // Autorul tratează cuvintele ca pe niște făpturi. // Filmul tratează povestea unei călugărițe care se îndrăgostește în mănăstire de o altă călugăriță.

III
1. GN [ nom +persoană ] 2. GP [ cu +persoană ] 3. GN [ ac +temă ] / GP [ pentru +temă ]

a negocia: Cine a tratat cu patronii clubului închirierea sălii? // Greblă a tratat cu Voiculescu pentru “Antene”.

IV
1. GN [ nom +uman ] 2. GN [ ac +viu ] / V [ se ] 3. GP [ de / împotriva +senzație ] 4. (fac.) GP [ +instrument ]
1. GN [ nom +uman ] 2. GN [ ac +senzație ] 3. (fac.) GP [ +instrument ] / V [ ger. ]
1. GN [ nom +instrument ] 2. GP [ de +senzație ] 3. (fac.) GN [ ac +viu ]
1. GN [ nom +instrument ] 2. GN [ ac +senzație ]

a (se) supune unei proceduri curative; a (se) vindeca: Medicul a tratat-o pe Maria de reumatism cu infuzii de frunze de mesteacăn. // Actrița se tratează de cancer la sân / împotriva cancerului. // Ion își tratează dorul de casă prin muncă / muncind. // Roșcovul (te) tratează de diaree, gastrită, dizenterie. // Acidul folic și acidul lactic tratează împotriva căderii părului. // Castanele comestibile tratează reumatismul.

V
1. GN [ nom +persoană ] 2. GN [ ac +materie ] 3. (fac.) GP [ cu +materie ] 4. (fac.) GP [ împotriva / pentru ] / GV [ ca să +scop ]

a efectua un tratament chimic: Producătorul a tratat fructele cu sulfiți ca să le crească termenul de valabilitate. // Constructorul a tratat lemnul împotriva insectelor, ciupercilor, cariilor și a altor dăunători, cu o substanță nouă. // Extractul de drojdie a fost tratat cu enzime pentru a fi mai ușor de asimilat.

VI
1. GN [ nom +uman ] 2. GN [ ac +uman ] 3. GP [ cu +aliment ]

a oferi ca tratație: Maria și-a tratat prietenele cu dulceață de casă.