termina

Expand/Collapse
I
1. GN [ nom +persoană / +sistem ] 2. GN [ ac +activitate / +corp ] / V [ ] / V [ de sup. ]

a isprăvi; a duce la bun sfârșit: Studenții au terminat orele. // Recenzorii au terminat să numere moldovenii. // Imprimanta a terminat de scanat documentele. // Mustul și-a terminat fermentarea. // Tundeți arbuștii care au terminat de înflorit în iulie. // Ion și-a terminat casa.

II
1. GN [ nom +persoană ] 2. GN [ ac +eveniment +sport ] 3. GP [ +ierarhie / +scor ] / GN [ nom +ordinal ]
1. GN [ nom +persoană ] 2. GN [ nom +ordinal ] 3. GP [ la +sport ] 4. GP [ +eveniment +sport ]

a încheia: România a terminat Campionatul European de polo pe locul 10. // Dinamo a terminat la egalitate primul meci amical. // Atleta din Zalău a terminat a doua maratonul de la Livorno. // Andreea a terminat a doua la bârnă în cadrul Marelui Premiu de la Stuttgart.

III
1. GN [ nom +uman ] 2. GN [ ac +școală ] 3. (fac.) GP [ cu ] / GP [ +ierarhie ]

a absolvi o formă de învățământ (cu o anumită medie sau calificativ): Ion a terminat facultatea de medicină cu 10 / pe primul loc.

IV
1. GN [ nom +persoană ] 2. GP [ cu ]
V [ o ] 1. GN [ nom +persoană ] 2. GP [ cu ]

a nu mai avea de a face cu: Grecii au terminat cu sclavia datoriei. // Copiii au terminat cu distracția. // Cine a terminat cu ajutorul de șomaj mai are dreptul la un ajutor social. // Simona a terminat-o cu tenisul anul acesta. // Maria a terminat-o cu iubitul ei.

V
1. GN [ nom +persoană ] 2. GP [ prin +activitate ] / V [ ger. ]

a pune capăt unei situații prin a face ceva; a ajunge să: Între cei doi s-a dat o luptă pentru putere, iar Ion a terminat prin a-și da demisia. // L-a atacat pe premier cu corupții din PSD și a terminat dând explicații despre corupții din PNL.

VI
1. GN [ nom ] 2. GN [ ac +resursă ]

a consuma complet: Prietenii i-au terminat lui Ion toată rezerva de băutură din casă. // Comutarea pe GPS o să iți termine bateria foarte repede.

VII
1. GN [ nom ] 2. GN [ ac ]

a distruge; a da gata: Rugina îți termină caroseria. // Ultima decizie a magistraților l-a terminat pe Ștefan. // Bianca l-a terminat pe Cristea ca fotbalist. // Unele etnobotanice îţi termină memoria de scurtă durată, dar îți revii după o săptămână.

VIII
V [ se ]
1. GN [ nom ] 2. (fac.) GP [ cu ] / GAdv [ +mod ] / GP [ +mod ]

a se încheia (având ca final): Spectacolul s-a terminat (cu o arie din Traviata). // Cuvântul „floare” se termină cu vocală. // Romanul se termină rău / în codă de pește.

IX
V [ se ]
1. GP [ cu ]

a nu mai exista: S-a terminat cu tratatul Schengen. // Gata, s-a terminat cu furtul de lemne în Argeș! // S-a terminat cu joaca.

X
V [ se ]
1. GN [ nom +resursă ]

a se consuma complet: S-a terminat pâinea. // Mi s-au terminat și speranțele și energia.

XI
V [ se ]
1. GN [ nom ] 2. GP [ prin +activitate ]

a avea ca deznodământ: Totul s-a terminat prin a-mi face singur dreptate.