I
a. a se apropia (în spațiu sau timp) de sine sau de o țintă (atingând-o); a ajunge: Vine furtuna. // Va veni curând vacanța mare. // În curtea vecină a venit, sprințară, o veveriță. // Pe fereastră, venea miros de cozonaci de la vecini. // De la operă părinții au venit acasă cu un taxi. // A venit și aici criza financiară. // Lui Ion i-au venit niște americani în gazdă. // Măsura a venit de la minister în vederea asigurării protecţiei consumatorilor. // La interviu au venit doar două persoane. // Colindătorii vin să ne facă urări an de an. // Copilul a venit de la școală murdar / cu hainele rupte / plângând / bătut. // Maria a venit șefă la departamentul de contabilitate.
b. a urma pe cineva: Câinele venea după băiat oriunde se ducea.
c. a se manifesta la suprafața corpului: Mariei i-a mai venit culoarea în obraji. // Paznicul l-a bătut pe deținut până i-a venit sângele pe gură.
d. a se întinde; a atinge un anumit nivel: Drumul vine de la satul Policiori (după curba stângă) spre Vulcanii Noroioși. // În pasaj, apa venea până la farurile mașinilor. // Copilul meu îmi vine până la umeri.
e. a proveni; a-și avea originea: Criticarea cosmeticelor a venit dintr-o varietate de surse, inclusiv unele feministe, grupuri religioase, activişti pentru drepturile animalelor. // Inspiraţia acestui produs a venit dintr-un proiect intercontinental.
f. a apărea cu un scop: Dezvoltarea reţelelor private de tratament medical a venit să suplinească problemele din sistemul medical de stat.