întâlni

Expand/Collapse
I
V [ se ]
1. GN [ nom ] 2. GP [ cu ] 3. (fac.) GP [ +loc ] / GAdv [ +loc ] 4. (fac.) GP [ +timp ] / GAdv [ +timp ]
1. GN [ nom +plural ] 2. (fac.) GP [ +loc ] / GAdv [ +loc ] 3. (fac.) GP [ +timp ] / GAdv [ +timp ]

a. a ajunge în același loc și timp cu cineva (în urma unei înțelegeri): Ion se întâlnește cu Maria pe furiș. // Ministrul de externe se va întâni cu omologul său mâine la un eveniment informal. // Astăzi m-am întâlnit cu un fost coleg în piață.

b. a ajunge față în față (pentru a-și măsura forțele): Simona Halep s-a întâlnit cu Serena Williams în competiții de patru ori. // Armatele dușmane s-au întâlnit în zori.

c. a se intersecta; a-și intersecta traiectoriile: Comuna se află aproape de punctul unde paralela de 45° latitudine nordică se întâlneşte cu meridianul de 24° longitudine estică. // Două mașini cu gabarit depășit s-au întâlnit pe pod. // Drumurile noastre se vor întâlni vreodată.

d. a intra în contact: Acesta este locul unde cerul se întâlnește cu pământul. // Săbiile li s-au întâlnit în aer. // Aceasta este zona în care s-au întâlnit cele două civilizații.

II
1. GN [ nom ] 2. GN [ ac ] 3. (fac.) GP [ +loc ]

a. a găsi: Maria a întâlnit un cățeluș flămând în drum spre casă. // Elevii întâlnesc multe regionalisme în opera lui Creangă.

b. a intra în contact: În această compoziție cerul întâlnește pământul. // Dacă aerul fierbinte întâlnește aerul mai rece când atinge înălțimi mai mari, începe să se condenseze.

III
1. GN [ nom +persoană ] 2. GN [ ac ]
V [ se ] 1. GN [ nom +persoană ] 2. GP [ cu ]

a avea parte de: Odată cu ajutorul european, guvernul a întâlnit o oportunitate nesperată de a deveni popular. // Ion a întâlnit multe piedici în drumul său. // Examenul de Bacalaureat a trecut într-un plan secund în momentul în care Bianca s-a întâlnit cu succesul pe terenul de tenis. // Dacă nu riști, nu te vei mai întâlni cu o asemenea ocazie.

IV
V [ se ]
1. GN [ nom ] 2. GP [ +loc ]

a se afla: În această grădină se întâlnesc mai multe flori decât într-o expoziție florală.