servi

Expand/Collapse
I
1. GN [ nom ] 2. GN [ ac ]

a sprijini; a sluji: Aceste disensiuni intracomunitare servesc interesele Rusiei. // Acest artist a servit deopotrivă pictura și poezia.

II
1. GN [ nom +persoană ] 2. GN [ ac +persoană ] 3. GP [ cu ]
1. GN [ nom +persoană ] 2. GN [ ac ] 3. (fac.) GN [ dat +persoană ] / GP [ la +persoană ]

a oferi (în special un aliment): Gazda îi servește pe turiști cu vin de casă. // Restaurantul care a servit mâncare stricată a fost închis. // Ambasadorul Marii Britanii în România le-a servit masa oamenilor străzii, în Gara de Nord. // De ziua lor, elevii servesc bomboane la colegii din clasă.

III
V [ se ]
1. GN [ nom +uman ] 2. GP [ cu +aliment ]

a-și lua: Invitații s-au servit cu băutură la liber.

IV
1. GN [ nom +uman ] 2. GN [ ac +uman ] 3. (fac.) GAdv [ +mod ]

a fi la dispoziția cuiva; a asigura cu cele solicitate: Prietenul meu mă servește întotdeauna. // Maria îi servește pe clienți foarte prompt.

V
1. GN [ nom ] / GV [ / +fapt ] 2. GP [ la / pentru +scop ] / GV [ (ca) să +scop ] 3. (fac.) GN [ dat +persoană ] 4. (fac.) GP [ ca / drept +funcție ]
1. GN [ nom ] / GV [ / +fapt ] 2. GN [ dat +scop ]

a fi util: Cleștele servește la / pentru scos cuie. // Psihanaliza servește (ca) să trecem de la o suferință nevrotică la o banală nefericire. // Că ai o diplomă universitară acum nu (îți) mai servește la nimic. // La ce servește să fii atât de crud? // Radiografia toracică făcută înainte de tratament servește ca referință pentru eventuale modificări pulmonare post-tratament. // Gardul construit la granița ungaro-sârbă servește acestui scop (adică, punerii în aplicare a regulamentelor UE) . // Că Uniunea Europeană a propus încheierea unui Parteneriat estic ambiţios cu aceste ţări servește acestui obiectiv. // Să luăm o decizie în acest moment nu ar servi dezideratelor noastre.

VI
1. GN [ nom ] 2. GP [ de / ca / drept ] 3. (fac.) GN [ dat +persoană ]

a avea ca funcție / utilitate: Edificiul a servit de model pentru nenumărate alte muzee ale lumii. // Visul serveşte ca paznic al somnului. // Cabana improvizată le-a servit drept adăpost pe orice vreme.

VII
V [ se ]
1. GN [ nom +persoană ] 2. GP [ de ] 3. GP [ pentru +scop ] / GV [ (ca) să / când +scop ]

a se folosi de: Fiecare s-a servit de filosofie pentru a-şi satisface o trebuinţă. // Copiii educați se servesc de furculiță și cuțit (ca) să / când taie friptura.

VIII
1. GN [ nom +uman ] 2. GN [ ac +obiect ]

a pune în joc o minge sau cărți de joc: Elveţianul serveşte pentru a rămâne în set. // Dealerul servește trei cărți.

IX
1. GN [ nom +uman ] 2. (fac.) GP [ în / la +instituție ] 3. (fac.) GP [ ca +funcție ]

a fi în funcție; a avea ca funcție: Tatăl lui a servit în armata indiană. // Hitler a servit ca ofițer de informații la bordul SMS Dresden.

X
1. GN [ nom +persoană ] 2. GN [ ac +text ] 3. GN [ dat +persoană ]

a spune (ceva incomod sau util): Unchiul Vergilio mi-a servit explicaţia cu multă naturaleţe. // Una din prietenele sale i-a servit Mariei un pont.

Expressions
  • a servi pe cineva cu o treabă / chestie = a ajuta
  • a i-o servi (drept în față) = a-i da o replică incomodă