sesiza

Expand/Collapse
I
1. GN [ nom +animat ] 2. GN [ ac ] / GV [ +fapt ]

a observa: Poate câinele a sesizat niscaiva hoți sau vreun pericol. // Un criminolog cu spirit de observație a sesizat că monitorul și tastatura nu se potriveau cu computerul.

II
1. GN [ nom +persoană ] 2. GN [ ac +fapt ] / GV [ +fapt ] / GP [ despre +privință ] 3. GP [ la +autoritate ]

a reclama: Procurorul general a sesizat la CSM judecătorii clujeni din dosarul Oprișan pe motiv că amână judecarea cauzei de peste 8 ani. // Nemulțumit de rezultate, un brașovean a sesizat că la vot s-a folosit „cerneală simpatică”. // Un bucureștean a sesizat la 112 că tatăl şi soţia sa au căzut de pe o stâncă // O infirmieră a sesizat la Poliția Municipiului Brăila despre faptul că două minore instituționalizate au dispărut din centru.

III
1. GN [ nom +persoană ] 2. GN [ ac +autoritate ] 3. GP [ +privință ] / GV [ +fapt ]
V [ se ] 1. GN [ nom +autoritate ] 2. GP [ +privință ] / GV [ +fapt ]

a (se) alerta: Curtea de Conturi a sesizat DIICOT despre „filiera medicilor“. // Deputatul PSD, cercetat pentru dare de mită, a sesizat Camera Deputaţilor că i-a fost percheziţionat cabinetul. // Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul fetiţei de 11 ani din Prahova. // Agenția Națională de Integritate s-a sesizat că primarul din Dieci și-a numit ginerele secretar la primărie.