supune

Expand/Collapse
I
1. GN [ nom +persoană ] 2. GN [ ac +persoană ]

a înfrânge; a subjuga: Cel ce a biruit mânia pe însuşi diavolul a supus. // Această femeie l-a supus pe George Clooney şi l-a făcut să renunţe la burlăcie.

II
V [ se ]
1. GN [ nom +persoană ] 2. GN [ dat ]

a. a da ascultare; a se subjuga: Femeile musulmane se supun întru-totul soților lor. // Galia s-a supus romanilor după doi ani de lupte.

b. a da curs; a accepta: Barbarii intraţi în Imperiu s-au supus, la rândul lor, influenţei ideologiei romane. // Jurnalista orădeană s-a supus judecăţii oamenilor.

III
V [ se ]
1. GN [ nom +uman ] 2. GN [ dat ] / GP [ la ]

a suporta de bună voie: Vedeta s-a supus înfometării timp de o lună. // Designerul s-a supus la mai multe intervenţii estetice. // Șoferul recalcitrant nu s-a supus testării cu etilotestul.

IV
1. GN [ nom +persoană ] 2. GN [ ac +document ] 3. GP [ spre +activitate ] 4. (fac) GN [ dat +autoritate ]

a prezenta în vederea unei anumite acțiuni: Ministerul Mediului a supus spre dezbatere publică un proiect privind Lacul Văcăreşti. // Ministerul Educaţiei şi Cercetării a supus spre aprobare Guvernului României un memorandum privind învăţământul obligatoriu din România.

V
1. GN [ nom ] 2. GN [ ac ] 3. GN [ dat ] / GP [ la ]

a. a face să fie obiectul unui test, al unei analize sau decizii: Panta foarte mare ne-a supus unui serios examen de cățărare în patru labe. // Judeţul Botoşani va fi supus unui studiu medical amănunţit. // Domnul deputat a supus la vot fiecare contestaţie în parte.

b. a face să îndure: Împăratul l-a supus pe Sfântul Elefterie multor cazne. // Zgomotul infernal a supus tot cartierul la un stres inimaginabil.

c. a face să suporte o anumită acțiune: După moartea proprietarului, soția acestuia a supus acest imobil închirierii. // Vinul materie primă pentru vinuri spumante poate fi supus acidificării sau dezacidificării. // Organismul nu poate face faţă dacă este supus la două tipuri de chimioterapie într-un timp atât de scurt.

VI
V [ se ]
1. GN [ nom ] 2. GN [ dat ]

a intra sub incidența unei reglementări: Alegerea directorului se supune articolului 7.2 din Statut. // Bijuteriile din aur şi/sau din platină, cu excepţia verighetelor, se supun accizelor.