suporta

Expand/Collapse
I
V [ nu ]
1. GN [ nom +animat / +persoană ] 2. GV [ (ca) să / +fapt ]

a. a nu admite: Regele nu a suportat ca cineva din anturajul său să dețină o asemenea avere. // Femeia nu suporta să fie contrazisă.

b. a nu rezista: Fata n-a suportat să stea singură în casă, așa că s‐a dus la ferma din Colorado. // Tânărul s-a sinucis fiindcă nu a suportat că l-a părăsit iubita.

II
1. GN [ nom ] 2. GN [ ac ]

a. a îndura: Întreaga biserică a suportat persecuţia. // Transcarpatia a suportat cele mai mari inundații din ultimii ani. // Agricultura Moldovei a suportat pierderi de peste cinci miliarde de lei.

b. a tolera: Pisicuța a suportat destul de bine anestezicul. // Miliardarul american David Rockefeller a suportat un nou transplant de inimă.

c. a rezista la: Etajera suportă max. 3 kg. // Casa aceasta suportă și un cutremur de 9 grade. // Invitatul nu a mai suportat presiunea și a plecat din emisiune.

d. a admite; a fi compatibil cu: Sistemele de e-mail instalate suportă încriptarea SSL pe 128 biți.

III
1. GN [ nom +persoană ] 2. GN [ ac +bani ] 3. (fac.) GP [ din +bani ]

a avea sau a prelua o obligație financiară: Pentru fiecare caz in parte, angajatorul a suportat o amenda de 10.000 lei. // Din 9000 lei cât a costat cezariana, statul a suportat vreo 3000 lei. // Primăria a suportat cheltuielile de înmormântare a victimelor.