vorbi

Expand/Collapse
I
1. GN [ nom +uman ] 2. (fac.) GP [ +mod ] / GAdv [ +mod ] 3. (fac.) GN [ ac ]

a. a articula cuvinte; a se exprima: Maria a început să vorbească (graseiat). // Papa Francisc a vorbit ca un adevărat politician. // Iisus vorbea în pilde. // Ion vorbește rusește.

b. a se exprima într-o anumită limbă: Ion vorbește rusa / rusă cu accent românesc.

II
1. GN [ nom +uman ] 2. (opt.) GP [ cu +persoană ] / GN [ dat ] / GP [ la / pentru +instituție ] / GP [ la +eveniment ] 3. (opt.) GP [ despre / de +temă ] / GV [ +text ] 4. (fac.) GP [ +instrument ] 5. (fac.) GN [ ac +nedefinit ]

a. a comunica: Ion vorbește cu Maria prin sms-uri. // Clarvăzătoarea Baba Vanga a vorbit despre atacuri chimice asupra Europei. // Mitropolitul ne-a vorbit de starea lucrurilor în viaţa Bisericii Române. // Doamna dirigintă le-a vorbit elevilor că ar vrea să înceapă un proiect cu școala. // Bună treabă, a vorbit el dinapoia căştii protectoare. // Ion nu le-a vorbit nimic părinților lui despre intențiile sale. // Coșovei vorbise la editură despre apariția acestei antologii.

b. a da un interviu; a ține un discurs: Ionuţ a vorbit, pentru Libertatea, despre / de pericolele mersului pe două roţi. // Eliade a vorbit la Institutul de Studii Istorico-religioase din Roma. // Primarul a vorbit la deschiderea noului an școlar de la Cluj despre importanța investițiilor care se fac în oraș.

c. a descrie; a povesti: Bunica le vorbește nepoților despre ce înseamnă Crăciunul.

III
1. GN [ nom +uman ] 2. GP [ în favoarea / împotriva ]

a pleda: Președintele Statelor Unite a vorbit în favoarea neutralității internetului. // Liderul opoziţiei turce vorbeşte împotriva suprimării mass mediei.

IV
1. GN [ nom +fapt ] 2. GP [ despre / de / în favoarea / împotriva ]

a fi un argument: Acest fapt vorbeşte de la sine despre condiţia disperată a artiştilor din România. // Totul vorbeşte în favoarea unei societăţi fără cash. // Gestul ei de alint vorbește oarecum împotriva acestei ipoteze.

V
1. GN [ nom +text / +idee ] 2. GP [ despre / de +temă ] 3. (fac.) GN [ dat ]

a avea ca subiect: Poezia vorbeşte mai degrabă despre cele universale, câtă vreme istoria despre cele particulare. // O primă ipoteză vorbeşte de o detonare accidentală a rachetelor şi artificiilor. // Versurile ne vorbesc despre dragoste, trădări, suferinţă, răzbunare, teme foarte frecvente în repertoriul flamenco.

VI
1. GN [ nom +uman ] 2. GP [ cu +uman ] / GP [ la +instituție ] 3. GV [ (ca) să +rezultat ]
1. GN [ nom +uman +plural ] 2. GV [ (ca) să +plural ]
V [ se ] 1. GN [ nom +uman +plural ] 2. V [ ] 3. (fac.) GP [ cu / între +reciproc ]
V [ se ] 1. GN [ nom +uman ] 2. GP [ cu +uman ] 3. V [ ]

a hotărî; a stabili: Maria a vorbit cu constructorul ca balconul să nu fie închis. // Am vorbit eu la librărie să-ți păstreze un exemplar. // Mirii vorbiseră ca la nuntă să nu-și cheme toate rudele. // Cei doi prieteni s-au vorbit (între ei / unul cu altul) să-i facă starețului o farsă nevinovată. // Capra s-a vorbit cu cei trei iezi să deschidă ușa doar dacă aud cântecul ei.

Expressions
  • a vorbi cuiva de sus = a se adresa cuiva cu superioritate
  • a vorbi pe cineva de bine / rău = a spune despre cineva lucruri bune / rele
  • a vorbi vrute și nevrute (sau verzi și uscate) (sau câte în lună și în stele) = a flecări
  • a vorbi liber = a ține un discurs fără să citească
  • a vorbi ca din carte = a spune lucruri înțelepte
  • a vorbi cu pereții (sau pereților) = a nu putea comunica cu cineva; a-i fi ignorate vorbele
  • a vorbi în dodii = a se exprima fără înțeles
  • a vorbi de funie în casa spânzuratului = a spune un lucru care poate fi interpretat de conlocutor ca o aluzie negativă la adresa lui