califica

Expand/Collapse
I
1. GN [ nom +persoană ] 2. GN [ ac +persoană / +fapt ] 3. GP [ ca (fiind) / drept ]

a considera; a caracteriza: Elţân îi califica pe separatiştii ceceni ca fiind „bande de criminali”. // Presa a calificat reacția ministrului ca / drept sfidătoare. // Guvernul a calificat cutremurul drept catastrofă naturală majoră. //

II
1. GN [ nom ] 2. GN [ ac +persoană ] 3. GP [ ca / drept ]

a conferi o anumită calitate: Rezultatele obținute te califică drept antrenor. // // Reputația ta cu greu te califică ca un diplomat.

III
V [ se ]
1. GN [ nom +persoană ] 2. GP [ ca / drept ]

a dobândi o anumită calitate: Bucureştiul s-a calificat drept oraş-gazdă al evenimentului Solar Decathlon. // Stancu s-a calificat ca tâmplar în penitenciar.

IV
1. GN [ nom ] 2. GN [ ac +persoană ] 3. GP [ în / la / pentru ] / GV [ (ca) să ]

a. a face să promoveze într-o etapă competițională: Acest antrenor a calificat echipa la Campionatul Mondial.

b. a face să fie potrivit: Rezultatele obținute îl califică pe Ion pentru acest post / să obțină acest post.

c. a instrui: Începând cu anul şcolar 2014/2015, școala califică elevi în domeniul Comerț. // Educația noastră vă califică (ca) să lucrați în toate domeniile comerciale ale unei societăți industriale.

V
V [ se ]
1. GN [ nom +persoană / +animat ] 2. GP [ în / la / pentru / pe ] / V [ (ca) să ]

a. a promova într-o etapă competițională: Doar un concurent de la noi s-a calificat în semifinale / la olimpiadă / pentru etapa a doua. // Sorana Cîrstea s-a calificat pe tabloul principal la Dubai.

b. a fi apt sau eligibil: Firma nu se califică pentru participarea la licitație.

c. a se instrui: Ion s-a calificat în meseria de dulgher. // Maria s-a calificat să fie medic, nu îngrijitoare. // Acest actor s-a calificat la Școala de Arte Dramatice din California.