repeta

Expand/Collapse
I
1. GN [ nom +persoană / +sistem ] 2. GN [ ac +activitate ]

a face sau a executa din nou: Elena Udrea a repetat gestul și în Senat. // Programul repetă la infinit doar câteva instrucţiuni. // Guvernul a repetat aceeași greșeală.

II
1. GN [ nom +persoană / +text ] 2. GN [ ac +text ] / GV [ +opinie / +fapt ] / GV [ unde / cum… +informație ] / GV [ - +text ] 3. (fac.) GN [ dat +uman ]
1. GN [ nom +uman ] 2. GN [ dat +uman ] 3. GV [ ]

a spune din nou: Vladimir Putin a repetat că anexarea Crimeei este unul dintre marile succese ale Rusiei. // Albeanu (ne-)a repetat cum l-a omorât pe colegul său de pahar. // Capitolul șase repetă unele idei formulate anterior. // Poftim? a repetat el. // Medicul i-a repetat asistentei să aducă un scaun rulant.

III
1. GN [ nom +uman ] 2. GN [ ac +uman ] / V [ se ]

a spune din nou ce a mai spus cineva: Caragiale l-a repetat pe unul din generalii lui Alexandru Macedon: “Iubesc trădarea, dar urăsc trădătorii!” // Îmi cer scuze că mă repet!

IV
1. GN [ nom +uman ] 2. GN [ ac +text / +activitate ]

a reciti un text sau a exersa cu scopul învățării: Actorul își repetă rolul. // Gimnasta își repetă exercițiul la bârnă.

V
V [ se ]
1. GN [ nom ]

a se întâmpla sau a apărea din nou: Manifestările anticomuniste din București s-au repetat, o lună mai târziu, în Brașov. // La loto, numerele extrase nu se repetă. // În acest cuvânt nu se repetă nicio literă.