asigura

Expand/Collapse
I
1. GN [ nom ] 2. GN [ ac ] 3. (fac.) GN [ dat ] / V [ își ]

a. a garanta: Acest sitcom i-a asigurat actriței succesul. // Anglia și-a asigurat un loc în optimile de finală.

b. a presta; a furniza: Doar unele unități asigurau servicii specializate pacienților. // La acest film, Jean Georgescu asigurase şi scenariul, şi regia. // Acest vaccin asigură protecție împotriva infecțiilor curente.

c. a fixa un mecanism: Ion nu asigurase portierele.

II
1. GN [ nom +persoană ] 2. GN [ ac +persoană ] 3. GV [ +fapt ] / GP [ de +fapt ] / GV [ - +text ]

a garanta ca adevărat: Firma l-a asigurat pe Gheorghe că își va primi salariul. // Astfel, doctorul se asigurase că nu va pleca nicăieri. // Ambasadorul ne-a asigurat de sprijinul său. // Această tehnică nu e vorbărie goală, ne asigură președintele clubului.

III
1. GN [ nom +persoană ] 2. GN [ ac +bun ] 3. (fac.) GP [ contra / împotriva ]

a încheia un contract de asigurare: Ion a asigurat apartamentul (contra incendiilor și cutremurelor)

IV
V [ se ] 1. GN [ nom +persoană ] 2. (fac.) V [ ] / GP [ de ] / GV [ că / dacă / cum… +rezultat ]
1. GN [ nom +persoană ] 2. GV [ / (ca) să +rezultat ]

a lua precauții: Dan tocmai se asigurase să treacă pe banda de viteză. // Bătrânul se asigurase să nu cadă. // Președintele vrea să se asigure de loialitatea partidului. // Statele membre se asigură că peștii vii de acvacultură destinați consumului uman nu contaminează nicio apă naturală de pe teritoriul lor. // El a vrut să se asigure dacă existența lui fusese ori nu descoperită. // Nu era timp să se asigure unde punea piciorul. // Statele membre iau măsurile necesare pentru a asigura că lucrătorii mobili au dreptul la un repaus suficient. // Exportatorii de pesticide asigură ca dimensiunea și ambalajul recipientelor cu pesticide să fie optimizate.