răspunde

Expand/Collapse
I
1. GN [ nom +persoană ] 2. GP [ la +text ] 3. (fac.) GN [ dat +persoană ] / GP [ în fața +persoană ] 4. (fac.) GV [ +text ] / GV [ - +text ] / GN [ ac +nedefinit ]
1. GN [ nom +persoană ] 2. GN [ dat +text ]

a exprima un răspuns la o solicitare; a da o replică: Secretara răspunde de obicei la telefon. // La această întrebare, președintele i-a răspuns moderatorului că trebuie să mai reflecteze. // O să vezi, a răspuns el zâmbind. // Candidatul răspunde la două subiecte în fața unei comisii. // Primăria nu a răspuns nimic la criticile aduse. // Ion a răspuns unui simplu mesaj pe Twitter, ceea ce i-a schimbat viața.

II
1. GN [ nom ] 2. GP [ la +stimul ] / GN [ dat +stimul ]

a reacționa: Muşchii răspund la comenzi / comenzilor. // Populația a răspuns cu prudență la îmbunătățirea condițiilor de creditare. // Doctorul nu a răspuns sentimentelor pacientei.

III
1. GN [ nom ] 2. GN [ dat ]

a corespunde; a satisface: Soluția găsită nu răspunde nevoilor populației. // Câștigurile au răspuns din plin așteptărilor. // Grecia a răspuns într-o manieră satisfăcătoare la exigenţele zonei euro.

IV
1. GN [ nom +fapt / +text ] 2. GP [ la ] / GN [ dat ]

a constitui o explicație: Descoperirile arheologice recente răspund la ipoteza că au existat și aici așezări omenești. // Această lucrare răspunde problemelor ridicate de teoria evoluționismului.

V
1. GN [ nom +persoană ] 2. GP [ de ]

a avea în grijă: Compartimentul Resurse umane răspunde de angajări.

VI
1. GN [ nom +persoană ] 2. GP [ pentru ]

a da socoteală pentru: Părinții răspund pentru copiii lor minori. // Cine răspunde pentru pagubele create?