reduce

Expand/Collapse
I
1. GN [ nom ] 2. GN [ ac ] 3. (fac.) GP [ (până) la +țintă ] 4. (fac.) GP [ de la +sursă ] 5. (fac.) GP [ cu / de +cantitate ]
V [ se ] 1. GN [ nom +plural ] 2. GN [ ac +reciproc ]

a face să fie mai mic: Prăbuşirea parţială a Cascadei Bigăr a redus numărul turiştilor. // Instanța i-a redus condamnarea la închisoare de la 2 ani la 15 zile. // Banca Națională a redus rata de bază până la 7% anual. // Rompetrol Rafinare și-a redus pierderile cu 100 milioane de dolari. // Aceasta este metoda prin care Liverpool a redus de șapte ori numărul infectărilor, în doar o lună. // Cele două „funcții”, de tată și de iubit, nu se reduc una pe cealaltă! Ba chiar pot conviețui frumos împreună.

II
1. GN [ nom ] 2. GN [ ac ] / V [ se ] 3. GP [ la ]

a (se) limita; a conferi / a avea un statut simplificat sau inferior: Hristos a redus la esență Evanghelia Veșnică, spunând că El este Evanghelia! // Există musulmani care l-ar șterge cu totul pe Muhammad din religia islamică, reducându-l la rolul de mesager care vine și-ți bate la ușă și-ți transmite cuvintele Domnului, după care dispare din viața ta. // Fostul subsecretar de stat reproșează presei că l-a redus la statutul de „șofer al cuiva”. // Așa cum îl preia prozatorul, carnavalescul se reduce la grotesc și caricatural.

III
V [ se ]
1. GN [ nom ] 2. (fac.) GP [ (până) la +țintă ] 3. (fac.) GP [ de la +sursă ] 4. (fac.) GP [ cu / de +cantitate ]

a deveni mai mic: În unele zone, nivelul apei din fântâni s-a redus. // Numărul de accidente fatale pe timp de noapte ale pietonilor s-a redus de la 73 în 2015 la 53 în 2017. // Valoarea centrului comercial s-a redus de la începutul anului cu 13,4% față de sfârșitul anului trecut. // Exportul producţiei agricole ucrainene către Rusia s-a redus de patru ori.

IV
V [ se ]
1. GN [ nom +plural ] 2. GP [ la +reciproc ]

a fi asemenea: Toate problemele NP complete se reduc una la alta (deci toate 'seamana' una cu alta)

Expressions
  • a reduce o fracție (sau expresie algebrică) = a micșora printr-un divizor comun; a simplifica
  • a reduce pe cineva la tăcere = a face pe cineva să nu mai spună nimic