consemna

Expand/Collapse
I
1. GN [ nom +autoritate / +text ] 2. GN [ ac +text / +informație / +fapt ] / GV [ +fapt ] / GV [ unde / cum… +informație ]

a fixa în scris: Instanța a consemnat spusele martorului. // Mihail Manoilescu, şeful delegaţiei române la Viena, a consemnat momentul vizionării noii hărţi a Transilvaniei. // Agentul de poliție a consemnat (faptul) că șoferul consumase băuturi alcoolice. // Agentul nu a consemnat unde se poate face plângere împotriva actului constatator. // Noua notificare consemnează că este o revizuire a notificării anterioare.

II
1. GN [ nom +persoană ] 2. GN [ ac +bani ] 3. GP [ la +instituție ]

a depune o sumă de bani la o anumită instituție, ca demers juridic: Contestatorul a consemnat suma datorată la o altă unitate bancară.

III
1. GN [ nom ] 2. GN [ ac ]

a înregistra o anumită evoluție financiară sau economică: Piața auto din România a consemnat al treilea mare declin din Europa. // Cursul de schimb a consemnat oscilații moderate.

IV
1. GN [ nom +autoritate ] 2. GN [ ac +persoană / +vehicul ] 3. GP [ la +loc ]

a interzice părăsirea unui loc: Aviaţia americană a consemnat la sol majoritatea celor peste 700 de avioane tactice Boeing. // Poliția a consemnat la domiciliu un șofer pentru că a fugit de la locul faptei.