juca

Expand/Collapse
I
V [ se ]
1. GN [ nom +animat ] 2. (fac.) GP [ (împreună) cu +animat ] 3. (fac.) GP [ cu +instrument ] / GP [ de-a +sport ] / GN [ ac +sport ]
1. GN [ nom +animat +plural ] 2. GP [ cu +reciproc ]

a se distra; a participa la un joc: Fetița se juca ((împreună) cu alți copii) (cu păpușile / de-a baba-oarba). // Tinerii se jucau mima. // Cățelușii se jucau unii cu alții.

II
V [ se ]
1. GN [ nom +persoană ] 2. GP [ cu ] / GP [ de-a ]

a nu lua în serios; a-și bate joc: Un pilot nu se joacă cu viețile pasagerilor. // Ion se joacă de-a iubirea.

III
1. GN [ nom +persoană ] 2. (opt.) GN [ ac +sport ] 3. (opt.) GP [ în / la / pentru +instituție +sport ]

a practica un sport sau un joc (de noroc): Elevii joacă șah în ligile școlare. // Ion joacă la / pentru un club de fotbal german. // Mulți săteni joacă la (casa de ) pariuri.

IV
1. GN [ nom +persoană ] 2. GN [ ac +sport / +eveniment +artistic ] / GP [ în / la +sport / +eveniment +artistic ] 3. (fac.) GP [ cu / împotriva +persoană ]
1. GN [ nom +uman ] 2. GN [ ac +funcție ] / GP [ ca +funcție ] / GP [ în +funcție ] 3. GP [ în / la +sport / +eveniment +artistic ]

a participa la un eveniment sportiv ori artistic sau la un joc (într-un un anumit rol): Steaua va juca finala Cupei / în finală cu Dinamo / împotriva lui Dinamo. // Teatrul Național din Cluj va juca Hamlet la București. // Tenismena româncă va juca la turneul de la Roland Garros. // Ion Caramitru va juca rolul regelui în acest spectacol. // Adrian Mutu va juca în acest meci atacant / ca atacant. // Actorul danez a jucat în rolul Aragorn în trilogia „Stăpânul inelelor“.

V
1. GN [ nom +persoană ] 2. GN [ ac ]

a. a pune în joc (o carte, o piesă); a face o opțiune de joc: Ion a jucat asul de treflă. // Jucătorul de snooker a jucat bila neagră la buzunarul superior stâng.

b. a pune în joc (ca miză); a risca: Bărbatul și-a jucat casa la poker. // Cu această mișcare de trupe, America a jucat soarta războiului.

VI
1. GN [ nom +luminos / +obiect ]

a nu sta bine fixat; a se mișca (într-o îmbinare): Imaginea televizorului a început să joace. // Pe pereți jucau umbrele. // Acestui scaun îi cam joacă un picior.

Expressions
  • a(-i) juca o festă / un renghi = a păcăli
  • a se juca cu focul = a trata neserios o problemă gravă
  • a juca un rol (important) = a avea importanță (deosebită)
  • a-i juca ochii (în cap) = a avea privire ageră
  • a juca teatru = a se preface