arăta

Expand/Collapse
I
1. GN [ nom ] 2. GN [ ac ] 3. (fac.) GN [ dat +persoană ] / GP [ față de / în fața ] 4. (fac.) GP [ +loc ] 5. (fac.) GP [ cu +instrument ] 6. (fac.) GAdj [ ac +trăsătură ] / GP [ ca ] / GP [ +trăsătură ] / GV [ ger. / part. / inf. ] / GAdv [ ]

a. a face să fie văzut ceva (de către cineva) (într-un anumit fel): Mama i-a arătat copilului (cu degetul) o jucărie (pe masă). // Guvernul arată în fața presei realizări mai multe și mai bune decât în realitate. // Presa îi arată pe disidenți ca pe dușmanii poporului. // Tânărul i-a arătat logodnicei situația sa cu bune și cu rele. // În această secvență regizorul, a arătat-o pe eroină luptându-se cu valurile / luată de val / a nu se mai putea ține de barcă. // Felicitarea arăta un buchet de flori deasupra și un mesaj de dragoste dedesubt.

b. a indica: Busola arată întotdeauna nordul. // Ceasul arată ora exactă.

c. a-și manifesta un sentiment: Conducerea le arată respect angajaților. // Bărbatul nu arată înțelegere față de durerea soției sale.

d. a da dovadă de: Sindicatul a arătat înțelepciune în această împrejurare. // Metoda aplicată de guvern își arată valabilitatea față de problema vaccinării.

II
1. GN [ nom ] 2. GP [ ca / a / de ] / GAdj [ nom +trăsătură ] / GAdv [ +mod ] / V [ / inf. / part. ] / V [ de sup. ]

a avea o anumită înfățișare sau trăsătură: Calul desenat arată ca un câine / a câine. // Casa arată mai mare fără copaci în jur. // Rochia arată școlărește / bine. // Tânărul arată să nu-și mai poarte de grijă. // Rana arată a nu se fi vindecat complet. // Câinele arată rătăcit de stăpâni. // Cariera lui arată de invidiat.

III
1. GN [ nom ] 2. GV [ / +fapt ] / GV [ unde / cum… +informație ] / GP [ +direcție ] 3. (fac.) GN [ dat +persoană ]

a. a transmite o informație: Norii negri arată că va ploua. // Profesorul i-a arătat studentului să aplice o metodă de calcul mai adecvată. // Meșterul i-a arătat ucenicului cum să facă cuierul.

b. a dovedi: Implicarea președintelui arată importanța problemei. // Ministerul transportului a arătat că proiectul este viabil.

c. a indica: Un polițist le arăta șoferilor să o ia obligatoriu la dreapta. // Locul crimei arăta să nu fi existat ripostă din partea victimei. // Săgeata arăta spre dreapta.

IV
V [ se ] 1. GN [ nom ] 2. (fac.) GAdj [ nom +trăsătură ] / GP [ ca / a ] / GP [ +trăsătură ] / GAdv [ +mod ] / V [ part. / inf. ] 3. (fac.) GN [ dat ] / GP [ la / față de ]

a se face vizibil (cuiva) (într-o anumită ipostază): Nu se mai arată niciun urs, tocmai acum când vrem să pozăm și noi unul. // Vremea se arată frumoasă / ca de toamnă / a ploaie. // Fantomele nu se arată (oricui / la oamenii de rând) (în formă translucidă). // Diavolul se arată cu dragoste uneori față de creștini. // Luna nu s-a arătat suficient cât să lumineze crângul. // Femeia s-a arătat ofensată de obrăznicia lui. // Trecerea timpului se arată a fi mai curând generatoare de visare.

Expressions
  • a arăta cuiva ușa = a da pe cineva afară dintr-un loc
  • a arăta pe cineva cu degetul = a disprețui pentru faptele sale
  • îți arăt eu ție = expresie de amenințare