visa

Expand/Collapse
I
1. GN [ nom +uman ] 2. (fac.) GV [ +fapt ]
1. GN [ nom +uman ] 2. GN [ ac ] 3. (fac.) GV [ ger. / part. ] / GAdj [ ac ] / GP [ +trăsătură ] / GP [ +loc ] / GN [ ac ]
V [ se ] 1. GN [ nom +uman ] 2. (fac.) V [ ger. / part. ] / GAdj [ nom ] / GP [ +trăsătură ] / GP [ +loc ] / GN [ nom ]

a. a (se) vedea în somn: Maria a visat că au venit în casa ei niște străini. // Ion a visat-o pe mama lui (dojenindu-l / întoarsă cu spatele / bucuroasă / cu flori în mână / într-o grădină / cântăreață de operă). // Eu m-am visat deseori (zburând / fugărit / ud / cu barbă / într-un Ferrari / copil).

b. a (se) imagina (treaz fiind); a-și dori: Băieții visează fete cu trup de modele și cu o inimă de aur. // Fostul edil se visează din nou la Primăria Capitalei.

II
1. GN [ nom +persoană ] 2. GP [ la ] / GV [ (ca) să +rezultat ]

a-și dori (cu ardoare); a râvni: Guvernul visează la imunitate pe viaţă. // Darie a visat să ajungă pilot pe un avion de linie și a reușit. // Alina visează ca fiica ei să devină o mare balerină.

III
V [ nu ]
1. GN [ nom +persoană ] 2. GP [ la ] / GV [ / (ca) să +rezultat ]

a avea parte de ceva nesperat sau surprinzător: Bătrânica asta nu a visat la așa ceva toată viața! // Ea niciodată nu visase că ar putea ajunge într-o asemenea situație. // Raluca nu a visat niciodată să fie stewardesă. // Ion nici nu visase ca fii lui să-l refuze.

Expressions
  • a visa cai verzi pe pereți = a-și face planuri irealizabile
  • când nici nu visezi = pe neașteptate