prezenta

Expand/Collapse
I
V [ se ]
1. GN [ nom +persoană ] 2. GP [ la / în fața +loc ] 3. (fac.) GAdj [ nom ] / GP [ +trăsătură ] / V [ part. / ger. ] / GAdv [ +mod ]

a se înfățișa undeva (într-o anumită ipostază): Până acum doar câțiva alegători s-au prezentat la vot. // Un candidat s-a prezentat la examenul pentru permisul de conducere beat. // Suspectul se prezentase rănit la camera de gardă a spitalului. // La Secția de poliție din Micalaca s-a prezentat o femeie plângând. // Arădeanul s-a prezentat cu bagajele la poarta penitenciarului. // Fiica mea s-a prezentat foarte bine la examen. // Miliardarul israelian s-a prezentat la procesul din Geneva ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

II
V [ se ]
1. GN [ nom +persoană ] 2. (fac.) GN [ dat +persoană ] 3. (fac.) GP [ drept / ca (fiind) ] / GN [ nom +nume ]

a. a se identifica: Tânăra a urcat pe scenă, s-a prezentat, apoi a început să cânte. // Dante a venit acasă la mine și s-a prezentat părinților mei. // Un bărbat s-a prezentat drept angajat al Primăriei și l-a lăsat pe un bătrân fără 500 de lei. // Un cetățean moldovean s-a prezentat unui polițist britanic ca fiind Contele Dracula. // Fermecătorul agent se prezintă mereu: "Bond… James Bond".

b. a se autocaracteriza: Gheorghe se prezintă ca fiind un băiat bun. // Partidul se prezintă drept unul de stânga. // Ungaria s-a prezentat ca cel mai mare susţinător al R. Moldova la nivel european.

III
V [ se ]
1. GN [ nom ] 2. GP [ +trăsătură ] / GAdv [ +mod ] / GAdj [ nom ]

a. a se înfățișa: Expoziția se prezintă sub forma unei case vechi stilizate.

b. a arăta: În Oltenia, casele boierești se numesc cule și se prezintă ca niște așezări întărite. // Rana se prezintă bine. // Orașul se prezenta destul de viu pentru ora respectivă.

IV
1. GN [ nom ] 2. GN [ ac ] 3. (fac.) GP [ +trăsătură ] / GAdj [ ac ] / GV [ part. ] 4. (fac.) GN [ dat ] / GP [ în fața +loc ]

a. a face cunoscută identitatea cuiva (caracterizându-l într-un anumit fel): Dați-mi voie să vi-l prezint pe noul nostru director. // Dinamo l-a prezentat pe noul său jucător ca pe un salvator.

b. a înfățișa ceva (într-un anumit fel): Cartea prezintă obiceiuri şi tradiţii de Paşti. // UEFA o prezintă pe FCSB ca fiind adevarata Steaua. // Barmanul a prezentat (clienților) sticla într-o lumină fluorescentă, ca să-i scoată în evidență culoarea. // Prim-ministrul a prezentat în fața Camerei Deputaților prioritățile de guvernare. // Teatrul de Stat Constanța prezintă un spectacol shakespearian.

c. a avea: Cercetările noastre mai prezintă încă un avantaj. // Dacă coletele prezintă banda de sigilare ruptă vă rugam să le refuzați.

Expressions
  • a prezenta arma = a da onorul cu arma
  • a prezenta (cuiva) scuze / scuzele = a se scuza