gândi

Expand/Collapse
I
1. GN [ nom +animat ] 2. (fac.) GAdv [ +mod ] / GP [ +mod ]

a-și folosi rațiunea (într-un anumit fel): Cine nu gândește, plătește. // Fericit este acela care nu gândește rău. // Dacă toată lumea gândeşte la fel, înseamnă că nimeni nu gândeşte. // Acest fotbalist gândește la fel de repede precum joacă! // Gândește ca un călugăr!

II
1. GN [ nom +persoană ] 2. GN [ ac ]

a concepe: Acesta și-a ucis mama, apoi a gândit un plan diabolic ca să scape de cadavru.

III
V [ se ]
1. GN [ nom +persoană ] 2. GP [ la ]

a reflecta la; a avea ceva în minte; a fi preocupat mental de ceva: Bogdan Stelea s-a gândit la un plan prin care naţionala lui Rădoi poate contracara jocul ofensiv al Germaniei! // Ion se gândește la Maria și la toate adolescentele abuzate.

IV
V [ se ]
1. GN [ nom +persoană ] 2. GV [ unde / cum … +întrebare ]

a căuta o soluție, un răspuns: Ion se gândește de o oră unde a pus cheile. // Primarul comunei Horia din judeţul Constanţa s-a gândit cum să crească natalitatea în comunitatea pe care o conduce.

V
V [ se ]
1. GN [ nom +persoană ] 2. GV [ +opinie ] / GV [ - +text ]

a considera; a lua în calcul: Ovidiu s-a gândit că e bun totuși de consilier. // Eu sunt nebunul care se gândește că putem câștiga o medalie! // Branson a mărturisit că s-a gândit că exista riscul ca organismul său să nu reziste zborului spaţial. // Cu asemenea copii, se gândi Winston, amărâta aia de femeie trebuie să ducă o viață de teroare.

VI
V [ se ]
1. GN [ nom +persoană ] 2. GV [ (ca) să +rezultat ]

a intenționa; a plănui: Quentin Tarantino s-a gândit ca ultimul său film să fie un reboot după Reservoir Dogs. // Feciorul s-a gândit să-i ceară tatălui său un paloș împrumut.

Expressions
  • a da (cuiva) de gândit = a da cuiva ocazia de a reflecta asupra unei probleme