urmări

Expand/Collapse
I
1. GN [ nom ] 2. GN [ ac ]

a. a merge pe urmele a ceva; a lua urma: Poliția a urmărit mașina bărbatului. // Notează ingredientele și urmărește rețeta pas cu pas pentru a prepara cea mai bună lasagna. // Vânzătorul a urmărit coletul și a văzut după tracking number că a ajuns în Germania.

b. a supraveghea; a cerceta; a monitoriza: Studiul urmărește experiențele a 10 femei din sectorul privat în activitatea antreprenorială. // Craiova îl urmărește pe atacantul galez Jermaine Easter.

c. a viziona; a audia: Ion urmărește știrile zilnic.

d. a se ține după; a obseda: Teama de un nou puci îl urmărește pe Erdogan. // Pe Cristian l-a urmărit ghinionul o perioadă şi se temea că nu va mai putea pleca. // Blestemul l-a urmărit pe Radu până în ultima clipă. // Muzica lui o urmărea pe Maria și-n somn.

e. a se ține de o linie / indicație: Croiala lejeră a bluzei urmărește linia corpului. // Copilașul urmărea cu degetul rândul pe care îl citea.

II
1. GN [ nom ] 2. V [ ] / GN [ ac ]

a avea ca obiectiv: Wizz Air urmărește să angajeze 4.600 de piloți și intensifică recrutarea. // Un nou studiu urmărește să îmbunătățească sănătatea psihică și bunăstarea femeilor tinere. // Legislaţia urmăreşte să direcţioneze traficul web rus şi datele prin puncte controlate de autorităţile de stat . // Evenimentul a urmărit să genereze o atitudine proactivă față de procesul decizional. // Învățământul urmărește realizarea idealului educațional întemeiat pe valorile democrației.

Expressions
  • a urmări pe cineva în justiție = a face demersuri judiciare împotriva cuiva