urma

Expand/Collapse
I
1. GN [ nom ] 2. (fac.) GP [ după ] / GN [ dat ] 3. (fac.) GP [ +loc ] / GAdv [ +loc ]
1. GN [ nom ] 2. GN [ ac ] 3. (fac.) GP [ +loc ] / GAdv [ +loc ]
V [ se ] 1. GN [ nom +plural ] 2. (fac.) GP [ după +reciproc ] / GN [ ac +reciproc ]

a. a veni (după ceva) (în spațiu / timp / ierarhie etc.): Urmează o perioadă de scumpiri. // După doi urmează trei. // La pian urmează Ion. // Relaxarea psihică îi urmează adesea celei fizice. // Alexandru Dima îi urmează lui Tudor Vianu la şefia Catedrei de Literatură Comparată şi Universală. // Puii și-au urmat mama în adăpost / acolo. // Pe francez îl urmează în topul șuturilor spre poartă Cristiano Ronaldo. // Hotărârile cele mai extravagante se urmau în spiritul lui. // Vinurile circulau, felurile se urmau unul după altul. // Cuvintele se urmau unele pe altele şi formau idei.

b. a fi alături de cineva (dându-i ascultare): Doar șase parlamentari l-au urmat pe fostul premier în noul partid. // Apostolii l-au urmat pe Iisus pe drumul credinței.

II
1. GN [ nom ] 2. GN [ ac +cale / +activitate ]

a. a se ghida; a se conforma: Femeile își urmează instinctul. // Guvernul a urmat întocmai instrucțiunile PSD si PNL. // În Jakarta, autorii atacurilor au urmat exemplul atentatelor de la Paris. // Conceptul și desfășurarea concursului urmează etapele obișnuite ale unei astfel de manifestări.

b. a-și continua calea (de evoluție): Soldaţii romani şi-au urmat călătoria până la Cana. // Legea pensiilor îşi urmează cursul normal. // Economia mondială va împinge planeta spre catastrofă dacă îşi urmează actuala cale de creştere. // Dobânda Robor îşi urmează panta descendentă şi ajunge la 1,32% pe an.

c. a-și continua activitatea / evoluția programată: Maghiarii şi-au urmat acţiunea lor de maghiarizare forţată a tuturor popoarelor de altă etnie. // Aparatul respirator își urmează dezvoltarea.

III
1. GN [ nom +uman ] 2. GN [ ac +școală ] 3. (fac.) GP [ la +instituție ]

a frecventa anumite cursuri: Ion a urmat medicina / o facultate umanistă (la Universitatea din București).

IV
V [ 3sg ]
1. GV [ +fapt ] 2. GV [ +cauză ] / GP [ de / din ]

a decurge logic: Pentru că au fost naţiuni, nu urmează că ele au fost şi naţionaliste ca azi, precum îşi închipuie d. Nae Ionescu. // De aici urmează că morala în sine nu trebuie tratată niciodată ca o doctrină a fericirii. // Chiar din aceste cuvinte urmează că nunta care se face fără binecuvântarea Bisericii este o legătură fără garanții de trăinicie.

V
V [ 3sg ] 1. GV [ (ca) să +fapt ]
V [ 3 ] 1. GN [ nom ] 2. V [ ] / V [ inf. ]

a. a fi iminent sau pe punctul de a…: Urmează ca eu să mă căsătoresc. // Eu urmează să mă căsătoresc. // Aceste clădiri urmau a fi demolate în câteva zile.

b. a fi preconizat sau necesar: Urmează ca un eșantion reprezentativ al societății civile să se consfătuiască cu parlamentarii. // Urmează să-i ajutăm și noi pe sinistrați. // Și noi urmează să-i ajutăm pe sinistrați.